Catalunya Ràdio va cessar el 4 de novembre de 2008 el servei públic de ràdio digital terrestre pel bloc 11D, il·legal segons la llei vigent. Ha deixat d’emetre des de l’últim repetidor en actiu -Collserola-, culminant així l’apagada digital.
I en analògic, com ja sabeu, a finals de primavera de 2008 es van activar unes noves freqüències d’FM (que es van treure de la màniga, no autoritzades pel Govern espanyol, competent en l’assumpte).
Així, els canals Catalunya Digital Canal 1 i Catalunya Digital Canal 2 passen a la història, no obstant queden al meu record, també en una cinta de casset, encara que sincerament desitjo que tornin. Aquests canals va ser pioners en enviar el nom de l’artista i la cançó a la pantalla del receptor en temps real.
Actualment, iCat fm no ho fa, ni tan sols pel RDS, cosa que és tècnicament possible pel RT -radiotext-, no el PS. L’única manera és per Internet, malgrat ser més còmode poder-ho ver a l’instant a la pantalla del receptor de ràdio i no haver d’encendre un altre aparell més (mòbil o ordinador), en el cas que hagi una connexió a Internet disponible, que no sempre és així.
El tancament és il·legal, com hem dit, en virtut d’un veredicte del Síndic de Greuges que argumentava que la llei només obligava a un 50% de cobertura de la població (per això es van tancar els emissors restants -La Mussara (Tarragona), Rocacorba (Girona), Montcaro (Tortosa) y Alpicat (Lleida)-.
… Per finalitzar se m’informa que Catalunya Ràdio compleix el que estebleixen els Reials decrets 1287/1999 i 776/2006, que determinen una cobertura en DAB del 50%, però no hi ha obligació d’oferir una cobertura superior al 80% abans del 31 de desembre de 2011 i que l’empresa no fa cap tractament diferencial pel que fa a les demarcacions de Tarragona, Lleida i Girona.
Ara vull saber quin argument tenen i si no en tenen cap, que quedin en evidència.
De totes formes porten una cursa de despropòsits:
- El tancament sense donar explicacions del lloc web especial dedicat al DAB a Catalunya: notícies, mapes de cobertura, etc. en 2005
- L’anulació del pla d’expansió de cobertura del DAB de 2003 al 95% de cob. de població en 2004, per a rematar la jugada es produí:
- El tancament dels repetidors de MontCaro, la Mussara, Rocacorba i Alpicat del múltiplex FU-CAT (11D) a finals de 2006 i principis de 2007, posant l’excusa barata d’avaria, tot fou mentida, de fet, els estatals segueixen funcionant sense problemes a la Mussara. També el de Collserola a finals de 2008.
Hola, voldria saber si hi ha a Catalunya un lloc on s’emeti en DAB radio digital BIII ja que tinc un messurador Promax explorer II amb DAB i no he pogut sentir mai cap emissora, gracies per endevant. Jordi
Des de la Torre de Collserola, s’emet pels blocs 8A, 10A i 11B. Totes aquestes són emissores d’àmbit estatal, perquè, com bé diu aquest entrada, Catalunya Ràdio ens va deixar al 2008. I les privades catalanes, al 2004.
D’aquí a uns mesos -potser a finals d’any-, s’augmentarà la potència d’emissió i potser s’amplia la oferta de canals amb la migració a DAB+. Això per als pocs privilegiats que tenim cobertura.
Ja que en paral·lel amb l’aprovació del “Pla de Digitalització del Servei de radiodifusió sonora terrestre”, es va baixar la cobertura mínima a servir, cosa que va fer que s’apagués La Mussara (Baix Camp) al juny de 2011.
Més lluny, tenim els múltiplexs de Lió (blocs 7D, 8D i 11B) (DMB-A i DAB+) i Madrid (8A, 9D i 11B) (DAB, properament DAB+).
Gracies per l’informacio, i aprofitant els teus coneixaments tambe m’he interesat per el tema DRM radio digital mundial, l’infomacio que trobo per internet es d’anys passats no se si a l’actualitat es pot rebre per la zona de barcelona una emisio en drm suficient potent com per fer funciona un decodificador de DRM (dream crec recordar que es deia) que em vaig baixar i un circuit conversor per convertir la Fi de 455kc a 12kc i conectat a l’entrada d’audio del Pc,
En el tema DRM, la situació és força negra. D’igual manera que baixen els oients en analògic en banda AM, en banda DRM, només els aficionats escolten les emissores. De tota manera, una de les emissions més fortes que puc rebre és All India Radio pels 9950 kHz (19:45 a 00:30 hora local d’estiu). No es talla mai, però tot i emetre amb relativament alt bitrate, surt d’estudi amb qualitat quasi telefònica i una mica de soroll de fons. Els continguts són exòtics. La Vatican Radio en alemany i polac pels 7340 kHz (16:00 a 16:30, hora local d’estiu). Això sí, la més interessant és TDPradio pels 6015 kHz, que a mesura que ens acostem a l’hivern millora la recepció (ara és massa dèbil), és una radiofòrmula de música trance i dance, emet en estèreo i a un bitrate “relativament” alt, a més, surt artista i cançó pel radiotext. Els dilluns al matí de 7 a 8 (GMT), hora local a l’hivern (+1) de 8h a 9h i a l’estiu (+2) de 9h a 10h, i els dimarts de 8 a 9 (GMT). A d’altres hores és més difícil rebre-la. També es pot escoltar per Internet: http://www.tdpradio.com/tdpradio2.m3u
Aquí està el llistat de totes les emissores:
http://www.drm.org/broadcast_schedule#Europe
Ja et puc dir d’entrada que BNR Digital i VoR arriben massa fluixes. Es talla sovint, o només s’escolten petits fragments i no es pot seguir.
Retroenllaç: El desenvolupament de la ràdio digital a la Catalunya del Nord | Juan Jerez T.