Tancament de RTVV (Nou Televisió i Nou Ràdio)

El divendres va ser un dia trist per a nosaltres, doncs es va posar fi a 24 anys de història de Canal 9.

tancament canal916

Ara repassarem les causes, i el què ha anat succeint amb el temps fins arribar al tancament definitiu el 29 de novembre de 2013 a les 12:19.

Al meu parer, el primers indicis del declivi de Canal 9 els veiem en els rècords negatius d’audiència que començà a tenir el canal durant l’estiu de 2010, just després de l’apagada analògica, i la multiplicació de l’oferta televisiva. Això, i l’acumulació de deute durant una època de bonança per la mala gestió del PP que va portar a l’Ens a una crisi, per exemple, l’aposta pels drets de la Fórmula 1 malgrat tenir una escassa audiència que no compensava el cost dels drets de l’esdeveniment.

1459004_10201512058098276_170692436_n

Sumat a la manipulació i censura als seus informatius (ràdio i televisió), i la marginació de Nou Dos, passant a emetre només en digital, donant prioritat al canal de notícies, doncs el senyal analògic de Nou Dos restà substituït 30 de març de 2009 per Nou 24.

Al 2010, van aparèixer diversos titulars a la premsa sobre la greu situació econòmica i la nefasta gestió en la què estava immers l’Ens:

La solució que el PP va posar en marxa va ser aplicar un ERO àmpliament criticat, deixant al carrer 1198 treballadors de la casa. Aquest ERO només va ser aprovat pels representants del PP la matinada del 22 d’agost de 2012.

tancament canal917

Paral·lelament a l’execució de l’ERO, es va fer un canvi d’imatge, que es va a donar a conèixer i va aparèixer a les pantalles el 9 de octubre de 2013 , i no només un canvi d’imatge, també una tímida obertura als informatius i la aposta por la música en valencià (també a Sí Ràdio, mesos enrere).

La justícia va tombar l’ERO el 5 de novembre de 2013, i els esdeveniments es van succeir. El Consell va emetre un comunicat en el qual es parla de tancar RTVV. Des de llavors la línia ideològica de l’Ens va passar a ser propera a la de les forces de l’oposició, d’aquí vénen les imatges que il·lustren aquesta entrada al bloc, per primera vegada van entrar a RTVV persones a les quals se’ls havia denegat l’entrada abans, com el representant de l’Escola Valenciana, o la portaveu de l’Associació de Víctimes de Metro de 3 juliol.

El Parlament de Catalunya va aprovar el 7 de novembre de 2013 un text en defensa de RTVV, amb els vots a favor de tots el grups parlamentaris excepte C’s (que es va abstenir) i el PP que, com era previsible, va votar en contra.

5. Lamentar la decisió del Govern de la Generalitat Valenciana de tancar la radiotelevisió pública valenciana (RTVV) i:
a. Denunciar les conseqüències que pot comportar aquest tancament per a la presència català en l’oferta comunicativa al País Valencià així com el greu cost laboral de deixar al carrer els 1.700 treballadors i treballadores d’aquests mitjans de comunicació públics.
b. Instar el Govern de la Generalitat de Catalunya a buscar noves fórmules per a garantir que els mitjans de la CCMA es puguin veure i escoltar al País Valencià, donat que l’acord de reciprocitat signat pels governs català i valencià el maig de 2013 ja no serà viable.

La decisió definitiva del PP fou tancar l’Ens, i així doncs el 8 de novembre va presentar una proposició de llei per fer efectiva la supressió de RTVV, i va rebutjar el 26 de novembre el pla de viabilitat presentat pel comitè d’empresa un dia abans. La proposició va ser aprovada el dia 27 amb els vots del PP, i els vots en contra de tota la oposició. Va publicar-se al DOGCV el mateix dia, i va entrar en vigor l’endemà. L’endemà el Consell es va reunir en secret per aprovar un acord que posava en pràctica el cessament de les emissions i un altre que nomenava la Comissió de Liquidació, es va publicar a les 21:42 del dia 28.

Tot continuà en la normalitat, fins que a través de les xarxes socials es difondre la notícia del silenci de Nou Ràdio a les 00:00 del dia 29. Tècnicament, des d’Abertis haurien desconnectat l’àudio de l’emissora, encara que el senyal seguiria funcionant en estèreo i amb RDS.

Després arribaria el torn de Nou Televisió, que va començar un programa especial a partir de les 0 de la nit. Els treballadors van taponar l’accés al Control Central per impedir el tancament de la televisió, que es fa intentar a les 2:39 de la matinada, per part de Paco “Telefunken” Signes i uns policies que l’acompanyaven.

tancament canal911

A les tres de la matinada es van començar a enviar correus electrònics -escrits en castellà, com totes les comunicacions de la direcció- als treballadors de RTVV donant-li un permís retribuït.

tancament canal914

Sobre les deu del matí, Paco Signes va renunciar a tancar la televisió i va marxar a casa amb el cotxe de la policia. Tot i així, un jutge va entrar sobre les dotze del matí, i a les 12:19 un operari va desconnectar l’electricitat de part del centre de producció. Quedant interrompuda la transmissió del múltiplex dels estudis a la xarxa de repetidors, i afectant de retruc als canals privats autonòmics. El segon múltiplex autonòmic va deixar d’emetre definitivament durant el dia.

Sí Ràdio continuà emetent, ja que disposa d’una xarxa pròpia de repetidors, i durant unes hores va emetre Ràdio Nou, fins que finalment van ordenar el desallotjament, i el silenci de l’emissora, que es va produir definitivament a les 16:36.

Aquest vídeo resumeix molt bé la història del tancament de la ràdio televisió pública valenciana.

I també aquest article: Operación Telefunken, así se cerró RTVV. El Consell diseñó una operación relámpago y se topó con una batalla legal de 18 horas emitida en directo que culminó con la policía dentro de RTVV y el corte abrupto de la emisión.

Val a dir que des de que es va anunciar el tancament a principis de mes fins el dia del tancament Nou Televisió va gaudir d’unes bones xifres d’audiència.

I ara què? Doncs la veritat és què la situació és força trista, doncs no hi ha CAP canal de televisió que emeti en català (ni local -almenys a la ciutat de València- ni autonòmic), i a la ràdio, només mitja hora diària durant la desconnexió de RNE, i el senyal de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació, que segueixen emetent a la FM, a més, d’algunes emissores locals. La alternativa autonòmica privada consisteix en una graella formada majoritàriament en televenda, tarot i pornografia softcore per les nits i un programa diari de dues hores íntegrament en castellà.

Entenc que el País Valencià no es pot quedar sense ràdio televisió pública, i si es materialitza el què diuen les enquestes es probable que guanyin les forces de l’esquerra i pugui reobrir l’Ens amb una nova mentalitat, que estava inclosa als programes electorals del 2011 però no va rebre el suport electoral dels valencians: més programació en valencià (doblatge de sèries i pel·lícules al valencià), independència i pluralitat. Promoció de bandes de música i grups musicals valencians. Nomenament del Consell i el President/Director General per les Corts amb una majoria de 2/3. Que les seves finances siguin sostenibles.

A més de fer possible la reciprocitat amb les Illes Balears i amb una Catalunya qui sap si ja independent…

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Entreteniment, Noticias y política. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s