- Malgrat que el govern del PSOE va presentar el seu pla del dividend (Plan marco de actuaciones para la liberación del dividendo digital). El PP va desestimar aquesta proposta ja que deien que el govern anterior havia destinat el diners de la subhasta de les freqüències de la banda 800 MHz per eixugar el deute, impossibilitant així mantenir tota la oferta que hi havia a partir de l’apagada analògica.
- Mentrestant una empresa va denunciar uns 9 canals de la TDT privada al novembre de 2012, i, fins que no va emetre’s la sentència, el govern va estar expectant. La sentència obligant el cessament de les emissions es va dictaminar el 18 de desembre de 2013 forçant un termini fins el 6 de maig de 2014 en la qual van cessar les emissions.
- En paral·lel, abans de les generals, Jorge Fernández Díaz ja apuntava les intencions del partit en quant a l’oferta de Televisió de Catalunya, “quatre canals són excessius, es podrien fer les mateixes coses amb dos i fins i tot amb un”.
El pla del govern socialista incloïa tots els múltiplex que s’estaven emetent des del 2010 ençà. És a dir, dos múltiplex per Televisió Espanyola, sis per les privades espanyoles (un per cada empresa concessionària) i dos múltiplexs autonòmics.
El govern resultant de les eleccions de 2011, va canviar el pla de tal forma, que s’expropiava un múltiplex a les comunitats autonòmiques i un múltiplex a les privades. Resultant en la següent distribució en el pla que es va aprovar a l’agost de 2012 al Consell de Ministres:
- ME1 i ME2: Televisió Espanyola
- ME3, ME4 i ME5: privades (canals SD)
- ME6 i ME7: privades (canals HD)
- MAUT.
La distribució de canals implicava un reducció de canals implícita, com si el govern “promogués” el que passaria dos anys després. Ja que el màxim de canals SD per múltiplex estava fixat en 6 canals. Per tant, per no entrar en contradicció, la oferta en definició estàndard s’havia de reduir dels 24 canals existents als 18 canals com a màxim. La oferta en alta definició seria de 6 canals privats (3 per múltiplex). Des de llavors ençà, el segon múltiplex autonòmic també estava condemnat a desaparèixer.
En quant a l’oferta de Televisió de Catalunya, es comentava des de la secció sindical que hi havia un pacte secret CiU – PP per tancar un canal SD i el segon múltiplex. El 30 de septembre de 2012 va tancar el canal 3xl, i es va unir el canal Super 3 amb el canal 33. L’1 de novembre de 2012 va deixar d’emetre IB3 a Catalunya per la TDT. Reduint l’oferta en català.
La sentència del Tribunal Suprem de 2013 va obligar al cessament de 9 canals: 2 a Veo, Net i laSexta. 1 a Antena 3, Telecinco i Cuatro.
Després d’uns quants retards, al gener de 2014 va dir que “aviat” portarien al Consell de Ministres el Plan Tècnic de TDT, al maig, que podria ser el 30 de maig o bé el 6 de juny…, al juny, va prometre que estaria llest en un mes…, a finals de juliol, que ho retardaven al septembre…, que és quan finalment quan es aprovar apurant del tot els terminis ja que els canals 61-69 haurien d’estar lliures el 1 de gener de 2015.
El nou pla que es va filtrar al juliol de 2014, tenia una nova distribució:
- RGE1: Televisió Espanyola
- RGE2: (2/3) Televisió Espanyola (1/3) canal HD (a concurs)
- MPE1, MPE2, MPE3, (3/4) MPE4: canals privats
- (1/4) MPE4: canal SD (a concurs) (es diu que podria guanyar 13tv)
- MPE5: 3 canals HD (a concurs)
- MAUT.
Una vegada confirmada la desaparició del segon múltiplex, al juliol de 2014 es va posar en marxa en una portadora des de Collserola al canal 22. Una portadora que mai ha portat continguts i podria haver sigut el canal utilitzat a la provincia de Barcelona per l’antic múltiplex que venia emetent al 61, si el lloguer a Godó no s’hagués produït.
El lloguer a Godó, que es va fer públic a finals de desembre, a pocs dies per cap d’any, ha comportat una reducció de l’ample de banda disponible per a Televisió de Catalunya, des de, aproximadament, 40 Mbps (dos múltiplex) a 28 Mbps, 20 Mbps + 8 Mbps (lloguer), i una reducció de costos, de 2,8 M € a 1,9 M € anuals pel manteniment de les emissions de TV3HD. El lloguer podria discutible a nivell legal, ja que s’està llogant més de la meitat de la capacitat del múltiplex d’EDC (8 Mbps [TV3HD] + 4 Mbps [Barça TV] > 10 Mbps), incompatible amb la Llei General Audiovisual. A més, impossibilita la reciprocitat amb les Illes Balears o el País Valencià. L’arrendament té una duració màxima de 4 anys, després del qual es podria re-establir el segon múltiplex.
El segon múltiplex va desaparèixer aquest matí. A la província de Barcelona, el canal 44 va començar a emetre els mateixos continguts que el 61 (primer múltiplex). El 61 s’ha apagat aquesta mateixa nit a Collserola.
A les Illes Balears, la desaparició del segon múltiplex va afectar de forma que estaven en perill els canals de Televisió de Catalunya, almenys una gran part de l’oferta que es venia gaudint des de febrer de 2010. El 6 d’octubre de 2014, es va moure el 3/24 al múltiplex que té data de caducitat, i el 25, el Super3/33. Aquests canals seguiran emetent fins el 31 de març de 2015. Només restarà activa la versió mutilada de TV3, TV3CAT, pel múltiplex 26.
Andalusia va tirar pel dret i va presentar un recurs contenciós administratiu per defensar la titularitat del segon múltiplex. En el seu cas, 3/4 del primer múltiplex són per Canal Sur, 1/4 del primer múltiplex fou adjudicat a Vocento, i es van adjudicar dos canals del segon múltiplex a empreses privades. El canal BOM va deixar d’emetre a principis d’octubre de 2014 davant de la incertesa de la continuïtat del segon múltiplex, i al no poder traslladar-se al primer múltiplex. A Catalunya, al desembre, va ser substituït per TV3 HD.
En quant als canals locals, segons el nou Pla Tècnic de Televisió Digital Terrestre, el múltiplex del Baix Llobregat (TL03B) havia de passar del canal 36 (actual) al canal 53. Van anar passant els mesos… i el múltiplex segueix al canal 36 a data d’avui.
La transició deguda al dividend digital ha sigut caracteritzada per una incertesa en tot moment: no quedava clar que passaria amb el segon múltiplex a Catalunya, si continuarien pel canal 22, o bé buscarien una altra fórmula. Tampoc quedava clar que passava amb els canals locals del Baix Llobregat, si passaven al 53 el dia de cap d’any, o bé romanien al canal 36, incomplint el Reial Decret. La qual cosa podia perjudicar a qui tenia antena col·lectiva, ja que fins a últim moment no se sabia quins canals s’havien d’amplificar per gaudir de tota la oferta. A més d’una pèrdua de canals a l’oferta estatal privada, i una alta compressió del canals d’Atresmedia (MPE2) i Mediaset (MPE3): 2 canals HD i 4 canals SD en un múltiplex de ~20 Mbps.
Per acabar-ho d’adobar, a pocs dies per cap d’any, es fa més grossa, es retarda el apagament dels canals alts fins a finals de març de 2015, incomplint els terminis de la Unió Europea i essent la rialleta de la resta de països.
- 22 – Portadora (futurible Televisió de Catalunya)
- 23 – MPE5
- 24 – TL06B (dir. Maresme)
- 26 – TL01B (dir. Barcelonès)
- 27 – MPE2
- 29 – MPE4
- 31 – RGE1
- 33 – EDC
- 34 – MPE3
- 36 – TL03B (dir. Baix Llobregat)
- 39 – TL07B (dir. Vallès Occidental)
- 40 – TL02B (dir. Vallès Oriental)
- 41 – RGE2
- 44 – MAUT
- 45 – TL12B (dir. Vallès Occidental)
- 47 – MPE1
- 48 – TL10B (dir. Barcelonès)