Mentre a la Catalunya del Sud no tenim emissions pròpies des de fa dotze anys, sense comptar els múltiplex estatals espanyols FU-E, MF1 i MF2 que havien emès des de la Mussara i Collserola, i a partir del 2011 només emeten des d’aquest últim. A la Catalunya del Nord, la situació és una mica diferent.
El 24 de juliol de 2019, el CSA francès va iniciar la setena ronda del concurs de repartiment de llicències d’àmbit departamental. Aquest concurs es va resoldre el 29 de juliol de 2020, i les primeres emissions es podrien posar en marxa a finals d’estiu de 2022.
En el cas de la Catalunya del Nord, el múltiplex departamental ocuparà el bloc 5B, on France Bleu Roussillon ja tenia una plaça reservada, així doncs, afegint els candidats seleccionats, la composició del múltiplex seria la següent:
- Pyrénées FM
- RCF Occitanie Méditerranée
- 100 % Pays Catalan
- RTS
- Tourism Info
- Chante France
- CapSao
- TSF Jazz
- Radio Orient
- Radio FG
- Jazz Radio
- Sud Radio
- France Bleu Roussillon
El local de Perpinyà i Tuchan usarà el bloc 11A, l’espai del múltiplex estarà repartit entre les emissores:
- Radio Fiesta
- FM Évangile 66
- Radio Aviva
- Grand Sud FM
- Littoral FM
- Chérie FM Perpignan
- NRJ Perpignan
- Radio Maria
- Melody
- Antinéa Radio
- Crooner Radio
- Radio Pitchoun
- Urban Hit
Per altra banda, el primer múltiplex estatal emetrà pel bloc 5C i el segon, pel bloc 12A.
En qualsevol cas, cal recordar que a França estava prevista l’arrencada de les emissions dels múltiplex estatals a principis del 2020, amb un hipotètic calendari d’ampliació de cobertura enfocat principalment en els quilòmetres coberts d’autopista. Malgrat tot, la pandèmia del coronavirus ha fet retardar la data fins almenys l’estiu de 2021. Dos anys després, potser al 2023, s’hauria d’haver cobert l’eix viari de Lilla fins a Niça, passant per París, Lió i Marsella.
Podem esmentar que, a França, existeix l’obligació de que tots els receptors que es venguin a les botigues incorporin la banda DAB+ des de desembre del 2019, un any després d’assolir el 20% de cobertura, excepte tots aquells aparells, la principal funció dels quals no sigui la recepció de ràdio, com els telèfons mòbils, reproductors de música, etc.
En l’àmbit de la Unió Europea, per directiva comunitària, els automòbils venuts a partir de finals de 2020 han d’incorporar de sèrie la recepció DAB+. És una directiva que han de transposar tots els països. Malauradament, no farà res més que això el govern espanyol, manca iniciativa per implantar més mesures, només cal que veieu que el pla de digitalització ha quedat en paper mullat, així com el rebuig, el passat 4 de novembre de 2020, de la proposició de llei de mesures urgents per a l’impuls de la radiodifusió sonora digital terrestre (que segurament era massa ambiciosa) que va presentar Compromís al Senat espanyol.
Mentrestant, a Espanya, s’han anat posant en marxa múltiplexs sense llicència en zones turístiques freqüentades per estrangers: a Gran Canària, Tenerife, Marbella i Eivissa.
En el cas d’Eivissa, el va detectar per primera vegada l’Eduardo el 18 de novembre de 2020, emetia pel 7B amb una composició del múltiplex similar al de Marbella.
- Radio Radio Network
- Spectrum FM
- Jamm FM
- One FM
- Memory FM
- Jazz24
Cal recordar també que el múltiplex de Catalunya Ràdio, que va començar a emetre de manera regular a partir del 2001, i en proves des de 1997, va deixar d’emetre des de Rocacorba (Girona) al desembre de 2006, des de l’Alpicat (Lleida) al març de 2007, des del Caro (Terres de l’Ebre) a la primavera de 2007, i des de la Mussara (Tarragona) el 10 juny de 2007. Finalment, el senyal es va apagar a la Torre de Collserola el 4 de novembre de 2008 i, des de llavors, no se n’ha sabut res més ni hi ha cap pla per reprendre les emissions.
La configuració del múltiplex era:
- Catalunya Ràdio – 192kbps Joint Stereo – MP2
- Catalunya Informació – 192kbps Joint Stereo – MP2
- Catalunya Música – 192kbps Joint Stereo – MP2
- iCat fm – 192kbps Joint Stereo – MP2
- PG1 (Catalunya Digital Canal 1) – 192kbps Joint Stereo – MP2
- PG2 (Catalunya Digital Canal 2) – 192kbps Joint Stereo – MP2
El 15 de març de 2004 també es va apagar el múltiplex en proves en funcionament des de l’octubre de 2002 que transmetia pel bloc 11A difonent les emissores privades catalanes per a l’àrea metropolitana de Barcelona.
La configuració del múltiplex era:
- Ona Catalana – 128kbps Joint Stereo – MP2
- Radio Teletaxi – 128kbps Joint Stereo – MP2
- RAC1 – 128kbps Joint Stereo – MP2
- Radio Intereconomía – 128kbps Joint Stereo – MP2
- Onda Rambla – 128kbps Joint Stereo – MP2
- Flaix FM – 128kbps Joint Stereo – MP2
- Ràdio Flaixbac – 128kbps Joint Stereo – MP2
- Radio RM – 128kbps Joint Stereo – MP2
Precisament, totes les concessions de ràdio privada d’àmbit nacional es van concedir el 12 d’agost de 2003 i les d’àmbit comarcal, el 26 de novembre de 2003. Es preveia un inici de les emissions regulars a finals de 2003, però res de tot això va acabar passant.
De fet, hi ha un lloc vacant al múltiplex comarcal d’Osona ja que una empresa seleccionada, CEPSA, es va extingir. Estem parlant de l’empresa propietària de la concessió de la freqüència 882 kHz de l’Ona Mitjana, la històrica Ràdio Sabadell, on fins el 7 de juliol de 2014 emetia “La Xarxa”.
De fet, diverses empreses van demanar al CAC que es convoqués un concurs per atorgar aquesta vacant al múltiplex a qui estigui interessat i presenti la oferta més atractiva. Però el motiu que esgrimeix el CAC per denegar-lo és:
De tota manera, en el cas concret de la freqüència que se sol·licita, l’apartat 4 de l’article 27 de la LGCA vincula la proposta de convocatòria del concurs corresponent que pot sol·licitar qualsevol interessat a la disponibilitat d’espai públic radioelèctric, tot assenyalant el paràgraf segon del mateix apartat que, transcorreguts dotze mesos des que s’hagi planificat una reserva de domini públic radioelèctric sense que l’Administració competent n’hagi sol·licitat l’afectació al servei públic de difusió de ràdio i televisió, o convocat el concurs corresponent, i sense que cap interessat hagi instat la convocatòria esmentada, aquesta reserva decau i s’exclou automàticament de la planificació radioelèctrica.
En resum, transcorregut un any, el lloc vacant no es pot oferir mai més en un concurs d’adjudicació. La situació no es pot revertir. Tanmateix, sembla que no hi ha voluntat d’evitar escapçar la oferta i permetre que entrin nous actors en el panorama radiofònic. Un altre despropòsit més i ja en van uns quants.